sâmbătă, 15 martie 2008

Martie

Mărţişorul este o sarbatoare tradiţionala romaneasca a primaverii, a prospetimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Cu aceasta ocazie persoanele de sex feminin primesc mici cadouri, obiecte decorative precum martisoare, legate cu un snur alb-rosu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare,sau fericire.Rosul este considerat culoarea primaverii, iar albul culoarea iernii,iar de cele mai multe ori se ofera persoanelor dragi floare reprezentativa primaverii,aceasta fiind ghiocelul.Traditia sarbatorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datand din vremea Getilor.
Pentru mine, 1 Martie este o zi speciala deoarece simblizeaza incepututl primaverii,inceputul inceputului. Este ziua in care totul renaste, chiar daca nu fizic, cel putin in inimile noastre simtim fiorul primului vant de primavara. Chiar daca zapada predomina pe strazi ,intr-un colt al parcului isi face aparitia primul ghiocel sau primul firicel de iarba.. Este vremea unui nou inceput.Zilele devin mai calduroase iar totul reinvie in jurul nostru.Este o perioada foarte frumoasa,inceputul unui nou anotimp.Folclorul roman s-a dezvoltat la confluenta a doua mari regiuni ale civilizatiei europene: vestul si sudul Europei. De-a lungul secolelor, romanii si-au cristalizat propria lor cultura. Aceasta cultura reprezinta nevoia de comunicare a omului cu natura si a omului cu alti oameni. Spiritualitatea romaneasca a fost in perfecta armonie cu pozitia geografica a tarii noastre si cu practicile populare ale romanilor. Romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie.
1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.
Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostrii romani. Cuvantul "martisor" are origini latine si este numele popular al lunii martie.
Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii. La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu care personifica renasterea naturii.

Niciun comentariu: